Przejdź do treści

Kurczak z nerkowcami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen
Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni.
  2. Pierś kurczaka pociąć w 2 cm kostkę.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przeciąć na pół a następnie każdą połówkę na 4 części.
  4. W woku rozgrzać olej, przesmażyć krótko czosnek i chili (pastę curry). Dodać mięso i smażyć mieszając, aż zmieni kolor (ok 2 min).
  5. Dodać dymkę pomidory, galangal, sos rybny i cukier. Wymieszać i dusić 2-3 min.
  6. Przełożyć danie na talerz i posypać orzeszkami. Serwować z ryżem jaśminowym.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *