Przepis na Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego
Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.
Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szt. piersi kurczaka ok 200g
- 1/2 puszki mleka kokosowego (można uzyć całą puszkę)
- 1 łyżka trawy cytrynowej posiekanej
- 1 szt. limonki wyciśnięty sok i starta skórka
- 2 łyżki sosu rybnego
- trochę listków kolendry do dekoracji
Przyprawy:
- 5 szt. liści limonki kaffir w całości
- 1 łyżka galangalu (lub 2cm świeżego korzenia)
- 1 szt. papryczki chili zielonej posiekanej
Składniki
Przyprawy:
|
Sposób przygotowania
- W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, przyprawy. Wymieszać, ponownie zagotować.
- Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz