Przejdź do treści

Dania główne

Kurczak chrupiący

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen

To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.

Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami

Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen

Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak z chili

Kurczak z chili

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen

Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wieprzowina po syczuańsku

Wieprzowina po syczuańsku

Wieprzowina po syczuańsku to danie dla tych, którzy nie lubią przesiadywać długo w kuchni podczas przygotowywania posiłku. Szybka potrawa przyrządzona metodą stir-fry. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi

Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi

Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen

Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem – za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Schab z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,64 / 14 ocen

Kolorowe danie stir-fry ze schabu i 3 odmian papryki. Jest to pierwszy przepis nadesłany przez internautów, a konkretnie Agnieszkę „Dziubek”. Pozwoliłem sobie minimalnie je zmienić – Dziubek sugerowała, żeby smażyć mięso 5 min, jednak uważam, że to stanowcza przesada. Na dużym ogniu, techniką ciągłego mieszania absolutnie wystarczą 2 min. Pozdrawiam Agnieszkę i zachęcam innych do przesyłania przepisów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Grillowana kiełbaska po chińsku

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

To danie to oczywiście żart. Polska kiełbasa w chińskiej marynacie, ale smakuje super. Mniam. Tym daniem można zaskoczyć znajomych na spotkaniu grillowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem hoisin

Ocena ze starego portalu: 4,38 / 8 ocen

Danie jest naprawdę świetne i bardzo łatwe do przygotowania. Główną przyprawą jest popularny chiński sos hoisin o złożonym słodkim smaku. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.