Przepis na Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Porada: krojenie i nabijanie kasztanów wymaga dużej ostrożności ponieważ są bardzo kruche i mogą się rozpadać, ale po kilku niepowodzeniach powinniście nabrać wprawy. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Porada: krojenie i nabijanie kasztanów wymaga dużej ostrożności ponieważ są bardzo kruche i mogą się rozpadać, ale po kilku niepowodzeniach powinniście nabrać wprawy. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g wędliny
- 15 - 18 szt. kasztanów wodnych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- kilka kropli oleju chili
Ciasto:
- 4 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki wina ryżowego
- 1 szt. jajka
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Ciasto:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Usmażone szaszłyki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie gotowe, podawać z gotowanym ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz