Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.
Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.
Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.
Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.
Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.
Marynowana pierś kaczki (Kamo no yunan-zuke) to japońska potrawa, którą można serwować z ryżem jako danie główne a także na zimno jako lekki lunch lub z pastą wasabi jako dodatek do sushi.
Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.
Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.
Tofu smażone z kimchi to popularne koreańskie danie wegetariańskie,z dodatkiem najpopularniejszej koreańskiej jarzynki kimchi. Smak tofu jest bardzo łagodny i dlatego doskonale komponuje się z bardzo pikantną koreańską kimchi z kapusty. Danie dla smakoszy ostrych potraw. Serwowane z ryżem stanowi samodzielne danie.