Przepis na Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki (Tori no karaage)
Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage to popularna japońska potrawa domowa. Marynowane kawałki kurczaka smaży się w kukurydzianej panierce i podaje z sosem cebulowo sojowym. Można ją zjeść na ciepło z gotowanym japońskim ryżem, ale zazwyczaj jada się ją na zimno jako japoński lunch (Bento).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do dekoracji:
  • kawałek papryki czerwonej pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Do dekoracji:
  • kawałek papryki czerwonej pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokroić w kostkę 3x3cm.
    Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage
  2. Wrzucić do miski, dodać przygotowaną marynatę, dobrze wymieszać z mięsem. Odstawić na 15 minut do zamarynowania.
  3. Do woka wlać 3-4cm oleju, dobrze rozgrzać.
  4. Kawałki kurczaka obtaczać w mące kukurydzianej i wrzucać na gorący olej. Smażyć partiami 5-6 min aż będą chrupiące.
    Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage
  5. Składniki sosu wlać do garnuszka, podgrzać lekko na gazie i wymieszać aż do rozpuszczenia cukru. Polać usmażonego kurczaka i udekorować danie papryką
    Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.