Przepis na Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.
Rodzaj dania | Dania główne, Dania z grilla, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Mięsna - wieprzowina |
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
Marynata Teriyaki:
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 6 łyżek sosu sojowego japońskiego
- 4 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu płynnego
Sos do podania:
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi zob. przepis na kimchi z kapusty
Przybory:
Składniki
Marynata Teriyaki:
Sos do podania:
Dodatki:
Przybory:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty mieszamy, zalewamy pokrojoną polędwicę i marynujemy przez godzinę.
- Patyczki bambusowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę aby nie przypalały się w czasie pieczenia.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz