Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
Marynata Teriyaki:
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 6 łyżek sosu sojowego japońskiego
- 4 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu płynnego
Sos do podania:
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi zob. przepis na kimchi z kapusty
Przybory:
Składniki
Marynata Teriyaki:
Sos do podania:
Dodatki:
Przybory:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty mieszamy, zalewamy pokrojoną polędwicę i marynujemy przez godzinę.
- Patyczki bambusowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę aby nie przypalały się w czasie pieczenia.
Udostępnij ten przepis