Przepis na Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)
Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju "Filhos" a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku "Hiryozu" oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego
- 100 g krewetek surowych, obranych, drobno pokrojonych
- 1/3 szt. marchewki obranej i pokrojonej w zapałkę
- 15 g grzybów mun namoczonych przez 15 minut i pokrojonych w paski
- kilkanaście szt. orzechów miłorzębu Ginko
- 1/2 szt. jajka rozmąconego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- kilka liści sałaty do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Rozdrobnione krewetki włożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować.
- Wrzucić marchew i grzyby do małego rondelka z gotującą wodą i blanszować przez 2 minuty, odcedzić.
- Dodać odciśnięte i pokruszone tofu i zmielić na gładką masę.
- Wlać roztrzepane jajko, sos sojowy, mirin i olej sezamowy oraz sól. Wymieszać.
- Dodać ugotowane, odsączone grzyby i marchew oraz wsypać sezam.
- Wymieszać wszystkie składniki dosypując mąkę.
- Smażyć partiami, po kilka kulek, aż się zrumienią na złoto po obu stronach (dobrze jest je obrócić na drugą stronę jak pączki).
- Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz