Przepis na Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)
Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju "Filhos" a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku "Hiryozu" oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego
- 100 g krewetek surowych, obranych, drobno pokrojonych
- 1/3 szt. marchewki obranej i pokrojonej w zapałkę
- 15 g grzybów mun namoczonych przez 15 minut i pokrojonych w paski
- kilkanaście szt. orzechów miłorzębu Ginko
- 1/2 szt. jajka rozmąconego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- kilka liści sałaty do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Rozdrobnione krewetki włożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować.
- Wrzucić marchew i grzyby do małego rondelka z gotującą wodą i blanszować przez 2 minuty, odcedzić.
- Dodać odciśnięte i pokruszone tofu i zmielić na gładką masę.
- Wlać roztrzepane jajko, sos sojowy, mirin i olej sezamowy oraz sól. Wymieszać.
- Dodać ugotowane, odsączone grzyby i marchew oraz wsypać sezam.
- Wymieszać wszystkie składniki dosypując mąkę.
- Smażyć partiami, po kilka kulek, aż się zrumienią na złoto po obu stronach (dobrze jest je obrócić na drugą stronę jak pączki).
- Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz