Przepis na Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)
Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju "Filhos" a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku "Hiryozu" oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego
- 100 g krewetek surowych, obranych, drobno pokrojonych
- 1/3 szt. marchewki obranej i pokrojonej w zapałkę
- 15 g grzybów mun namoczonych przez 15 minut i pokrojonych w paski
- kilkanaście szt. orzechów miłorzębu Ginko
- 1/2 szt. jajka rozmąconego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2-3 łyżki mąka kukurydziana
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- kilka liści sałaty do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Rozdrobnione krewetki włożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować.
- Wrzucić marchew i grzyby do małego rondelka z gotującą wodą i blanszować przez 2 minuty, odcedzić.
- Dodać odciśnięte i pokruszone tofu i zmielić na gładką masę.
- Wlać roztrzepane jajko, sos sojowy, mirin i olej sezamowy oraz sól. Wymieszać.
- Dodać ugotowane, odsączone grzyby i marchew oraz wsypać sezam.
- Wymieszać wszystkie składniki dosypując mąkę.
- Smażyć partiami, po kilka kulek, aż się zrumienią na złoto po obu stronach (dobrze jest je obrócić na drugą stronę jak pączki).
- Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz