Przejdź do treści

Dania z warzyw

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Zestaw dodanych warzyw można dowolnie urozmaicać. Potrawę można podawać jako danie główne z ryżem lub jako warzywny dodatek.

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun to wegetariańskie danie, które może być serwowane z ryżem lub jako warzywny dodatek do innego dania głównego. Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati.

Sos jogurtowy Raita

Sos jogurtowy Raita

Sos jogurtowy Raita to popularny w Indiach sos, który podaje się jako dodatek łagodzący smak pikantnych potraw. Można go także używać jako dip do indyjskiego pieczywa.

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.