Przejdź do treści

Pachadi z marchewki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pachadi z marchewki
Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wlać olej.
  2. Wsypać nasiona gorczycy oraz chili, przykryć i smażyć potrząsając aż nasiona zaczną strzelać.
  3. Zdjąć z ognia patelnię, dodać liście curry i asafetydę.
  4. Wymieszać jogurt z cukrem i solą, a następnie połączyć z marchewką.
  5. Dołożyć ziarna gorczycy, asafetydę, chili i liście curry, wymieszać
  6. Przed podaniem udekorować listkami kolendry.
    Pachadi z marchewki
Udostępnij ten przepis