Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szt. marchewki startej na tarce o średnich oczkach
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- kilka liści curry
- 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- szczypta soli do smaku
- garść świeżej kolendry do dekoracji
- 1 łyżka oleju
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wlać olej.
- Wsypać nasiona gorczycy oraz chili, przykryć i smażyć potrząsając aż nasiona zaczną strzelać.
- Zdjąć z ognia patelnię, dodać liście curry i asafetydę.
- Wymieszać jogurt z cukrem i solą, a następnie połączyć z marchewką.
- Dołożyć ziarna gorczycy, asafetydę, chili i liście curry, wymieszać
Udostępnij ten przepis