Przejdź do treści

Mięsna - drób

Kurczak w sosie grzybowym / Przepis internauty

Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun – inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.

Kurczak chop suey / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Spotkałam się już z niezwykle różnymi przepisami, które miały w nazwie człon chop suey :)) każdy inny – przedstawiam mój ulubiony:)) potrawę robię również z cukinią:) Wspaniale smakują także warzywa przyrządzone w taki sposób:))) Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak z kalafiorem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen

Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko – dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa – w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora – no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym / Przepis internauty

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chińska klasyka, jego głęboki sos świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Ja uwielbiam to jeść pałeczkami! Uwagi: Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego najlepiej jest zakupić oryginalny sambal oelek (tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala dziury na języku).

Kurczak tajski / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen

Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.

Kurczak po Chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,79 / 9 ocen

Kurczak po chińsku to danie, które zrobiłem przez przypadek. Po prostu improwizowałem ze składnikami jakie były akurat w domu. O dziwo wyszło bardzo smaczne :-).