Przepis na Kurczak tajski / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki pasty curry zielonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- 4 szt. pieczarek
- 1 szt. papryki czerwonej mała
- 2 szt. cebuli dymki
- garść świeżych liści bazylii
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Do woka wrzucamy pastę curry (należy uważać żeby nie przesadzić, bo np pasta firmy Bonsai jest bardzo ostra!, natomiast ta z Tao-Tao łagodna. ja dodaje ok pół łyżeczki tej z Bonsai aby nadać potrawie pikanterii, natomiast 1 i 1/2 łyżki tej z Tao-Tao aby był aromat pasty curry)
- Wlewamy mleko kokosowe, pozostawiając ok 50ml, dodajemy sos rybny i trawę cytrynową (jeżeli trawa jest suszona trzeba ją wcześniej namoczyć w wodzie i rozgnieść, po czym wyłowić przed podaniem potrawy). Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski piersi kurczaka i gotujemy aż mięso zrobi się miękkie (ok 10 minut)
- Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, dymkę i bazylię. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- Warzywa z mięsem zsuwamy na brzeg woka, a by w środku znajdował się sam sos. Następnie w pozostałych 50ml mleka kokosowego rozrabiamy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej i zagęszczamy sos.
- Danie podawać z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz