Przejdź do treści

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 13 ocen
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chińska klasyka, jego głęboki sos świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Ja uwielbiam to jeść pałeczkami! Uwagi: Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego najlepiej jest zakupić oryginalny sambal oelek (tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala dziury na języku).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka
  • trochę sosu sojowego
  • 3/4 puszki ananasa
  • 1 szt. papryki czerwonej średniej
  • 5 szt. grzybów mun
  • 1 szt. cebuli dużej
  • szczypta soli
Sos:
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g piersi kurczaka
  • trochę sosu sojowego
  • 3/4 puszki ananasa
  • 1 szt. papryki czerwonej średniej
  • 5 szt. grzybów mun
  • 1 szt. cebuli dużej
  • szczypta soli
Sos:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
  2. Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dorzucić paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby. Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oleju i wrzucić kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być różowe.
  4. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby mun oraz pokrojonego ananasa.
  5. Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś kisiel. Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie. W razie czego doprawić solą. Podawać z ryżem lub makaronem.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *