Ocena ze starego portalu: 4,88 / 17 ocen
Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.
Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g piersi kaczki
- 250 g kapusty pekińskiej
- 1 litr bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry, ostatecznie wytrwne białe wino
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1/2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego zmielonego
- garstka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis