Przejdź do treści

Mięsna - drób

Kaczka z kasztanami wodnymi

Kaczka z kasztanami wodnymi i pędami bambusa

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.

Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂

Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.

Japońskie curry

Japońskie curry

Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.

Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.

Curry z kurczaka (chicken curry)

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.

Koreańskie kanapki ryżowe

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.

Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 28 ocen

Tom Yum to słynna tajska ostro-kwaśna zupa, o znakomitym, charakterystycznym smaku. Zazwyczaj zupę Tom Yum przygotowuje się bez mleka kokosowego to jest jednak moja ulubiona odmiana z mlekiem czyli Tom Yum nam khon. Smakuje praktycznie wszystkim, ostatnio podałem ją na imprezie rodzinnej i smakowała nawet mojej babci, która jest uprzedzona do ostrych orientalnych dań. Kilka dni później dopytywała się co to była za zupka i jak ją zrobiłem 🙂 Dzięki użyciu pasty Tom Yum, która jest gotową mieszanką wielu egzotycznych składników będących bazą tej zupy, danie to wykonuje się w 15 minut. Wystarczy zakupić pastę, sos rybny i mieć zawsze pod ręka puszkę mleka kokosowego, żeby w kilka chwil wyczarować ekstra zupę, jeżeli dodamy do nie jeszcze miseczkę ryżu jaśminowego (chociaż tradycyjnie zupę tą jada się solo) to mamy ekspresowe, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Zamiast kurczaka możemy dodać 250g dużych krewetek. Dodatek grzybów słomianych dodatkowo urozmaica tą zupę ale bez nich też jest bardzo dobra. Oryginalnie do przygotowania zupy używa się samej wody ale dla niektórych może wydawać się zbyt wodnista, wtedy można użyć jako bazy ulubionego bulionu.