Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.
Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kaczki (może być ze skórą)
- 20 szt. kasztanów wodnych (ok. 1/2 puszki)
- 1 szklanka pędów bambusa pociętych w słupki
- 5 szt. grzybów mun pociętych w paski
- 1 cm świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z 2 łyżkami wody
- 4 łyżki olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Przełożyć na talerz, oczyścić wok.
Share this Recipe