Przepis na Koreańskie kanapki ryżowe

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Koreańskie kanapki ryżowe
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
kanapek
Składniki
Nadzienie:
Marynata:
Sos:
Rodzaj dania Przekąski
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
kanapek
Składniki
Nadzienie:
Marynata:
Sos:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotujemy wg. przepisu. Przekładamy ryż do miski żeby przestygł.
  2. Kurczaka tniemy w cieniutkie plasterki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy do kurczaka, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i dymkę, smażymy mieszając 30 sek.
  4. Dodajemy kurczaka, smażymy mieszając aż zmieni kolor. Dodajemy sos, mieszamy, podgrzewamy krótko aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy nadzienie na talerz.
  5. Na macie do sushi kładziemy płat Kim nori, ręką zwilżoną w wodzie nakładamy ryż na wodorost (zakrywamy 2/3 wodorostu), lekko przyciskamy.
  6. Po środku ryżu kładziemy spory pasek nadzienia następne zwijamy rulon tak jak sushi. Kanapka gotowa, serwujemy natychmiast, bo kilku minutach wilgoć z ryżu przeniknie prze warstwy glonów i stracą one swoja chrupkość.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.