Przepis na Curry z kurczaka (chicken curry)
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.
Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 1 szt. jabłka pociętego w drobną kotkę
- 1 łodyga selera naciowego pociętego w plasterki grubości 2-3mm
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego
- 1 puszka grzybów słomianych
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
Bulion z dodatkami:
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego zimnego, przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 3 łyżeczki curry madras łagodnej lub ostrej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatek:
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego zob. przepisu
Składniki
Bulion z dodatkami:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz