Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.
Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 kostki golden curry
- 300 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej lub wołowiny pocięte w kawałki 1-2 cm
- 2 łyżki oleju do smażenia
Warzywa:
- 1 szt. cebuli dużej, pocietej w półplasterki
- 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 1-2 cm
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 2 łyżkami wody
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Warzywa:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis