Przejdź do treści

Japońskie curry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japońskie curry
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 1 szt. cebuli dużej, pocietej w półplasterki
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 1-2 cm
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 2 łyżkami wody
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 1 szt. cebuli dużej, pocietej w półplasterki
  • 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 1-2 cm
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 2 łyżkami wody
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć składniki.
    Japońskie curry
  2. W woku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i mięso, mieszając smażyć 1 min.
    Japońskie curry
  3. Dodać wodę, golden curry, ziemniaki i marchew. Gotować na średnim ogniu przez 15 min, od czasu do czasu mieszając.
    Japońskie curry
  4. Dodać mąkę kukurydzianą z wodą, rozmieszać, gotować jeszcze 5 min. Podawać z ryżem, najlepiej japońskim kleistym.
    Japońskie curry
Udostępnij ten przepis