Przejdź do treści

Kuchnia tajska

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.

Sałatka z ogórka po tajsku

Sałatka z ogórka po tajsku to bardzo orzeźwiająca, smaczna surówka o lekko pikantnym smaku. Świetnie pasuje do potraw z drobiu i ryżu.

Koktajl z mango i mleka kokosowego

Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji “dla dorosłych” i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem to łagodny dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa wegetariańska. Osoby preferujące pikantne smaki mogą dodać 1 łyżeczkę płatków chili.

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Smażona wieprzowina z mango i marchewką

Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.