Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łodyżka trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 3 szt. cebuli dymki same cebulki, pokrojone skośnie na 1 cm kawałki
- 1 szt. mango obranego i pokrojonego w paski
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- sos chili Sriracha do polania (opcjonalnie)
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka wody
Dodatek
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Dodatek
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, trawę cytrynową i imbir, zamieszać kilka razy i dodać marchew.
- Smażyć mieszając przez 2 minuty do lekkiego zrumienienia a następnie wrzucić mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu.
- W filiżance połączyć sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy. Powstałą mieszankę wlać do woka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udostępnij ten przepis