Przejdź do treści

Pikantna sałatka z melona

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantna sałatka z melona
Pikantna sałatka z melona dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 szt. melona (mały)
  • 1 szt. pomidora
Sos:
Do posypania:
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 szt. melona (mały)
  • 1 szt. pomidora
Sos:
Do posypania:
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Fasolkę pokroić na 2cm kawałki i krótko obgotować (4-5 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie.
  2. Melona obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki. Umieścić wszystko w misce i lekko wymieszać.
  3. Składniki sosu wrzucić do moździerza, Wszystko starannie rozetrzeć, aż cały cukier zupełnie się rozpuści.
  4. Zalać powstałym sosem melona z warzywami, wymieszać i posypać uprażonymi orzeszkami. Przed podaniem schłodzić.
    Pikantna sałatka z melona
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *