Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Czytaj dalej

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

0

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba

Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi

Bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Czytaj dalej