Przepis na Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią
Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować bulion rybny dashi mieszając 1 łyżeczkę proszku dashi i 500ml wody. W wersji wege wykonać bulion wegetariański: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
    Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią
  2. Obrać białą rzodkiew, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki wielkości dużych kęsów.
  3. Dashi wlać do rondla dodać rzodkiew i gotować na średnim ogniu 5 minut, następnie zmniejszyć ogień na minimum.
  4. Pomidory zalać wrzątkiem na minutę a następnie przepłukać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i dodać do zupy.
  5. Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało i zmiksować na pastę przy pomocy blendera, dodać do zupy.Dodać mirin i szczyptę przyprawy 7 smaków.
  6. Dodać 4 łyżki miso i dokładnie wymieszać. Doprowadzić prawie do wrzenia ale nie gotować, wyłączyć ogień. Rozlać do miseczek i posypać szczypiorkiem, gotowe!
    Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.