Przepis na Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 450 g wołowiny miękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szt. bakłażana małego
- 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 4 szt. grzybów shitake zalane wrzatkiem na 15 min i pokrojone w paski
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1 płat wodorostów nori pocięty w cienkie paski
- 4 łyżki oleju do smażenia
Panierka do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka pasty wasabi
- 3 ząbki czosnku posiekanego
Sos:
- 2 szklanki bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
Do przybrania:
- garść świeżej kolendry
Składniki
Panierka do mięsa:
Sos:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
- Bakłażana nie obieramy tylko go myjemy i odcinamy twardą część przy łodyżce. Następnie kroimy go w 1 cm plastry. Solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sito. Po kilku minutach suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki.
- Mieszamy składniki panierki, mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na parę minut.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, grzyby i bakłażana. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Przekładamy wszystko na talerz.
- Wlewamy bulion i 2 łyżki sosu sojowego, odparowujemy aby sos zgęstniał.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz