Przepis na Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba - Kamo nanban
Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba - Kamo nanban to popularna japońska zupa z dużą ilością pysznych składników. Nanban oznacza po japońsku zupę z chili i młodymi porami Negi, Kamo to kaczka, danie to serwuję się zazwyczaj z makaronem gryczanym Soba. Ważnym składnikiem tego dania jest Negi czyli japońska odmiana grubej dymki, jest on ciężko dostępna choć ostatnio zaczyna pojawiać się w Polskich marketach, bardzo dobrym zamiennikiem sa młodziutkie pory. Ostrość zupy regulujemy posypując ją japońską przyprawą 7 smaków (jap. shichimi togarashi). Popularna japońska przyprawa 7 smaków składa się z 5-7 składników, wśród których głównym jest papryczka chili. Pozostałe składniki mogą się różnić, zależnie od pożądanego aromatu i stopnia ostrości, zwykle są to: wodorosty nori, prażona skórka pomarańczowa, białe i czarne ziarna sezamu, pieprz japoński (syczuański), len i imbir.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1 szt. piersi kaczki pojedyncza, ze skórą
- 1 szt. pora młody i cienki, pokrojony w 2,5 cm kawałki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawa 7 smaków
Bulion:
- 1 litr bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki mirinu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Składniki
Bulion:
|
Sposób przygotowania
- W osobnym rondlu podgrzać bulion dashi, dodać wszystkie dodatkowe składniki.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć pierś kaczki skórą do dołu aż się dobrze zrumieni. Odwrócić mięso na drugą stronę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni i pokroić ukośnie w duże plastry.
- W pozostałym na patelni tłuszczu smażyć przez minutę na dużym ogniu pokrojonego pora.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz