Przejdź do treści

cebuli dymki

Pierś kurczaka z melonem na ostro

Pierś kurczaka z melonem na ostro

Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.

Placki z łososiem

Placki z łososiem

Placki z łososiem można przygotować z mniej atrakcyjnych skrawków surowej ryby, które zostały po wykrojeniu równych kawałków. Do potrawy używać ryby o zwartym mięsie i bez ości.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.