Przejdź do treści

cebuli dymki

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki to niskokalorycznym potrawa z makaronem Shirataki, uzyskanym z azjatyckiej rośliny konjac. Polecana jest szczególnie dla osób dbających o linie. Wołowinę musimy pociąć w cieniutkie paseczki wtedy już po krótkim smażeniu będzie miękka i smaczna.

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Temaki sushi ze smażoną kaczką

Temaki sushi ze smażoną kaczką

Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.

Smażona wieprzowina z mango i marchewką

Smażona wieprzowina z mango i marchewką

Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.

Temaki sushi z omleta tamago

Temaki sushi z omleta tamago

Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.