Przepis na Japoński stek wołowy Donburi
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. wołowiny na stek (polędwica, rosftbef, antrykot)
- 1/2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 1 szt. cebuli dużej, pokrojonej w półplasterki grub. 1cm
- 4 szt. grzybów shitake bez ogonków namoczone przez 15 minut i pokrojone w paski
- sól i pieprz do smaku
Sos cebulowy:
- 1 łyżki wina ryżowego lub sake lub wytrawnego wina
- 1 szt. cebuli dużej, startej na tarce o dużych oczkach
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 4 łyżki wody zimnej
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 kostki masła
Do podania:
- kilka liści sałaty
- łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- trochę przyprawy 7 smaków
- wasabi
Składniki
Sos cebulowy:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Wlać pozostałą łyżkę oleju na patelnię.
- Steki przełożyć na deskę i pokroić w ukośne, szerokie plastry.
- Rozłożyć do każdej z miseczek porcję ryżu, przykryć go kawałkami sałaty, z jednej strony ułożyć cebulę z grzybami a z drugiej pokrojony w kawałki stek.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz