Przejdź do treści

Japoński stek wołowy Donburi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Japoński stek wołowy Donburi
Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos cebulowy:
Do podania:
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos cebulowy:
Do podania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować według przepisu.
    Japoński stek wołowy Donburi
  2. Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oleju i wrzucić plasterki cebuli oraz grzyby. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć wszystko z patelni na talerz.
    Japoński stek wołowy Donburi
  3. Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Wlać pozostałą łyżkę oleju na patelnię.
  4. Posypać mięso solą i pieprzem z obu stron. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć steki do lekkiego zrumienienia (po 2 minuty z każdej strony).
    Japoński stek wołowy Donburi
  5. Steki przełożyć na deskę i pokroić w ukośne, szerokie plastry.
  6. Rozłożyć do każdej z miseczek porcję ryżu, przykryć go kawałkami sałaty, z jednej strony ułożyć cebulę z grzybami a z drugiej pokrojony w kawałki stek.
  7. Polać sosem, posypać dymką i przyprawą 7 smaków. Podawać z wasabi.
    Japoński stek wołowy Donburi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *