Przepis na Pierś kurczaka z melonem na ostro
Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.
Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 1x1 cm
- 1/2 szt. melona miodowego
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1 szt. cebuli dymki pokrojonej w kawałki (sam szczypior)
- 2 cm świeżego imbiru startego
- szczypta chili mielonego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 200 ml bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej w małej ilości wody
Dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 szt cebuli dymki drobno posiekanej (sam szczypior)
Składniki
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać olej w woku i wrzucić imbir oraz mięso. Smażyć mieszając aż kurczak zblednie.
- Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i papryczką chili.
- Do woka wlać bulion a następnie zagęścić wszystko mąką kukurydzianą.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz