Przejdź do treści

cukru trzcinowego

Koreańska grzanka ze stekiem

Koreańska grzanka ze stekiem

Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym. Danie można także wykonać w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

Jagnięcina z porem z makaronem

Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)

Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Błyskawiczny przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową.

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.