Przejdź do treści

cukru trzcinowego

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.

Rosół z jajkiem po chińsku

Rosół z jajkiem po chińsku to smaczna i bardzo łatwa do wykonania zupa rosołowa z jajkiem. Najlepiej jest wykonać ją z wcześniej wykonanego wywaru mięsno-warzywnego, w wersji ekspres możemy użyć chińskiego kurczaka w proszku.

Sałatka z ogórka po tajsku

Sałatka z ogórka po tajsku to bardzo orzeźwiająca, smaczna surówka o lekko pikantnym smaku. Świetnie pasuje do potraw z drobiu i ryżu.

Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym

Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym to wietnamskie danie w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Nadaje się na imprezę jak przekąską a także jako danie główne serwowane z gotowanym ryżem jaśminowym i ostrymi surówkami.

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)

Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen

Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Pad thai, w dosłownym tłumaczeniu “Smażone na sposób tajski”, to popularne w Tajlandii danie, dostępne u sprzedawców ulicznych (tzw. street food) i w szybkich jadłodajniach. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z rożnymi dodatkami. Pad thai to jedno z najbardziej znanych dań tajskich, na liście najsmaczniejszych 50 dań świata (CNN Net) znalazło się na wysokim 5 miejscu.

TYPOWY SKŁAD PAD THAI

Najważniejszym, nieodzownym składnikiem Pad Thai jest makaron ryżowy zazwyczaj w kształcie tasiemek, prawie zawsze dodaje się także jajka. Reszta składników warzywnych i mięsnych jest opcjonalna a najpopularniejsze to: kiełki mung, czosnek, cebula dymka, kolendra, suszone krewetki, owoce morza, tofu i wszelkie rodzaje mięs. Danie doprawia się kwaśno-słodkim sosem, którego głównym składnikami są: miąższ tamaryndowca, sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy lub trzcinowy. Sos może być łagodny lub pikantny z dodatkiem chili. Sos Pad Thai można także kupić gotowy, jednak danie najlepiej smakuje z sosem robionym własnoręcznie. Prawie zawsze gotowe danie posypywane jest pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Jako że jest to danie stir-fry przygotowywane na woku, to jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

PAD THAI Z KURCZAKIEM LUB TOFU

Przygotowana przez Magdę przepis jest bardzo zbliżony do klasycznego tajskiego przepisu. Skład sosu jest standardowy choć w mniej popularnej wersji ostrej z dodatkiem sporej ilości sosu chili Sriracha. Składnikiem mięsnym są piersi kurczaka, które wegetarianie zastępują zwartym tofu. W wersji wegetariańskiej należy także zastąpić sos rybny sosem sojowym.

KLUCZOWA KWESTIA – PRZYGOTOWANIE MAKARONU RYŻOWEGO

Makron ryżowy ma tendencję do szybkiego rozgotowywania się. Dlatego bardzo często początkujący kucharze mają z tym problem i ich Pad Thai przypomina rozgotowaną bebeluchę. Aby tego uniknąć, należy przed dodaniem do woka odpowiednio przygotować makaron. Nie powinno się go gotować, tylko zalać chłodną wodą i namaczać 30 minut. Tak przygotowany makaron jest zmiękczony ale wciąż lekko twardy. Po dodaniu do Pad Thai i krótkim gotowaniu w sosie jeszcze lekko zmięknie uzyskując odpowiednią konsystencję, nie rozpadnie się jednak na kawałeczki. W różnych przepisach zaleca się krótkie gotowanie makaronu ale ta metoda jest zawodna i często prowadzi do rozgotowania makaronu w Pad Thai.