Przejdź do treści

cukru

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi – okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Tempura z krewetek

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.

Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku “zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)”, niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.

UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Tofu smażone z kimchi

Tofu smażone z kimchi to popularne koreańskie danie wegetariańskie,z dodatkiem najpopularniejszej koreańskiej jarzynki kimchi. Smak tofu jest bardzo łagodny i dlatego doskonale komponuje się z bardzo pikantną koreańską kimchi z kapusty. Danie dla smakoszy ostrych potraw. Serwowane z ryżem stanowi samodzielne danie.

Koreańskie placki z kimchi (Kimchi Jun)

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!