Sos do polania ryżu / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Sekretny przepis na specjalny sos do polania ryżu. Jest to sos podobny do tego jaki jest serwowany w wietnamskich budkach.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Sekretny przepis na specjalny sos do polania ryżu. Jest to sos podobny do tego jaki jest serwowany w wietnamskich budkach.
Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie “sushi w brązowej torebce”. Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂