Przepis na Ryż do sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 2 szklanki ryżu do sushi (w sumie 500 ml)
- 500 ml wody
Zaprawa do ryżu:
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Składniki
Zaprawa do ryżu:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Płuczemy ryż żeby pozbyć się białej wody (dzięki temu wypłukujemy nadmiar skrobi i dzięki temu ryz podczas gotowania nie będzie się pienił).
- Wlewamy do garnka dokładnie tyle samo wody ile odmierzyliśmy ryżu do płukania. Przykrywamy koniecznie przykrywką i czekamy do wrzenia.
- Wsypujemy cały opłukany ryż mieszamy, żeby go równo rozprowadzić po garnku przykrywamy przykrywką i NIE ODKRYWAMY!! Gotujemy dokładnie przez 7 min na dużym ogniu po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż żeby doszedł i nie odkrywamy przykrywki!! przez 30 min w tym czasie możemy przygotować inne składniki do sushi (pokroić warzywa i rybki) 🙂
- Po 30 minutach odkrywamy garnek i wlewamy przygotowaną zaprawę do ryżu i mieszamy WIDELCEM. Przygotowany ryż na 100 % się nie przypalił i na 100 % nie jest rozgotowany ma idealna miękkość i się odpowiednio klei:) Można kręcić Maki ... 🙂
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz