Przejdź do treści

cukru

Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Tofu smażone z kimchi

Tofu smażone z kimchi

Tofu smażone z kimchi to popularne koreańskie danie wegetariańskie,z dodatkiem najpopularniejszej koreańskiej jarzynki kimchi. Smak tofu jest bardzo łagodny i dlatego doskonale komponuje się z bardzo pikantną koreańską kimchi z kapusty. Danie dla smakoszy ostrych potraw. Serwowane z ryżem stanowi samodzielne danie.

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku “zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)”, niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.

UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.

Omlet tamago (do sushi)

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu

Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.

Tempura z krewetek

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) – korańsko (gochujang) – chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi – okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Wieprzowina na czerwono

Wieprzowina na czerwono

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Wieprzowina na czerwono to łagodne, lekko słodkawe danie gulaszowe charakterystyczne dla kuchni Szanghaju. Tak się składa, że byłem w Szanghaju kilka miesięcy temu i rzeczywiście większość dań w tych okolicach jest łagodna ze słodkawym smakiem. Muszę przyznać, że troszkę “cierpiałem” z powodu tej regionalnej łagodności w kuchni, gdyż osobiście preferuję pikantne potrawy, potrawa słodko-łagodna jest bardzo miła odmianą, ale łagodne potrawy non-stop to dla mnie zbyt wiele! Zgodnie z przepisem gotowałem mięso przez godzinę, ale jak dla mnie było za twarde, następnym razem będę gotował zdecydowanie dłużej 1,5-2 godziny, aż mięso zrobi się kruchutkie. W tradycyjnym chińskim przepisie Wieprzowina na czerwono wykonywana jest z boczku (jadłem taki w Szanghaju dla mnie super ale boczek nie wszystkim może odpowiadać) tym razem użyłem jednak szynki, ale może być także schab, karkówka lub polędwiczka. Potrawa jest bardzo smaczna, o nietypowym, można wręcz powiedzieć deserowym, karmelowo-cynamonowo-anyżkowym smaku. Świetnie nadaje się do obiadu w akompaniamencie ryżu i drugiej pikantnej potrawy. Jeszcze małe wyjaśnienie co do nazwy dania, w Chinach czerwonymi (hong shao dosł. gotowane na czerwono) nazywa się dania duszone zazwyczaj w sosie sojowym z dodatkiem karmelu, co nadaje daniom apetyczny czerwono-brązowy lub brązowy kolor.