Przepis na Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku "zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)", niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.
UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 2 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty chili Prik Pao
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2,5 łyżki soku z limonki
- 1 puszka grzybów słomianych osączonych z zalewy
- 1 łyżka cukru
- trochę świeżej kolendry do przybrania
SKŁADNIKI NA PASTĘ PRZYPRAWOWĄ:
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru lub galangalu (jeżeli jest dostępny)
- 1 szt. cebuli dymki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki
SKŁADNIKI NA PASTĘ PRZYPRAWOWĄ:
|
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka pokroić w niewielkie kawałki.
- Zagotować bulion, dodać mleko kokosowe, przygotowaną pastę przyprawową i pastę chili, wymieszać, wrzucić pokrojone mięso i grzyby słomiane.
- Następnie dodać sok z limonki i sos rybny, spróbować jeżeli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru. Gotować ok. 3 min., aż mięso się ugotuje (zmieni kolor na biały). .
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz