Przepis na Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) - korańsko (gochujang) - chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)
Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) - korańsko (gochujang) - chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)
Rodzaj dania | Dania główne, Moje ulubione dania |
Kuchnia | Inne kuchnie |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba (150 gram)
- 250 g wieprzowiny szynki, polędwiczki wieprzowej lub schabu
- 250 g krewetek Black Tiger
- 1 szt. małego pora pociętego w plasterki grubości 0,5 cm
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte
- 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
- 1 cm. świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka sezamu białego prażonego, do posypania
Marynata:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili Gochujang
Sos:
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 25 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang lub innego sosu chili
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki
Marynata:
Sos:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz