Przejdź do treści

Wieprzowina na czerwono

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina na czerwono
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wieprzowina na czerwono to łagodne, lekko słodkawe danie gulaszowe charakterystyczne dla kuchni Szanghaju. Tak się składa, że byłem w Szanghaju kilka miesięcy temu i rzeczywiście większość dań w tych okolicach jest łagodna ze słodkawym smakiem. Muszę przyznać, że troszkę "cierpiałem" z powodu tej regionalnej łagodności w kuchni, gdyż osobiście preferuję pikantne potrawy, potrawa słodko-łagodna jest bardzo miła odmianą, ale łagodne potrawy non-stop to dla mnie zbyt wiele! Zgodnie z przepisem gotowałem mięso przez godzinę, ale jak dla mnie było za twarde, następnym razem będę gotował zdecydowanie dłużej 1,5-2 godziny, aż mięso zrobi się kruchutkie. W tradycyjnym chińskim przepisie Wieprzowina na czerwono wykonywana jest z boczku (jadłem taki w Szanghaju dla mnie super ale boczek nie wszystkim może odpowiadać) tym razem użyłem jednak szynki, ale może być także schab, karkówka lub polędwiczka. Potrawa jest bardzo smaczna, o nietypowym, można wręcz powiedzieć deserowym, karmelowo-cynamonowo-anyżkowym smaku. Świetnie nadaje się do obiadu w akompaniamencie ryżu i drugiej pikantnej potrawy. Jeszcze małe wyjaśnienie co do nazwy dania, w Chinach czerwonymi (hong shao dosł. gotowane na czerwono) nazywa się dania duszone zazwyczaj w sosie sojowym z dodatkiem karmelu, co nadaje daniom apetyczny czerwono-brązowy lub brązowy kolor.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić wieprzowinę w 3 cm kostki.
    Wieprzowina na czerwono
  2. Rozgrzać olej w woku, dodać cukier i mieszać, dopóki nie nabierze złocistego koloru.
    Wieprzowina na czerwono
  3. Wówczas dodać cebulę, imbir, cynamon, anyżek i mięso. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając.
    Wieprzowina na czerwono
  4. Jak tylko mięso pokryje się równomiernie cukrem, wlać sos sojowy i wino ryżowe a następnie dodać tyle wody by całkowicie przykryła mięso. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dusić ok 2 godz, tak by mięso stało się kruche. Od czasu do czasu dolewamy trochę wody, żeby mięso było cały czas zalane.
    Wieprzowina na czerwono
  5. Na samym końcu zagęścić potrawę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać gorące z gotowanym ryżem.
    Wieprzowina na czerwono
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *