Przejdź do treści

czosnku

Curry z dyni i białej fasoli

Curry z dyni i białej fasoli

Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki “gulasz” można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.

Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku to bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach.

Smażona kaczka z warzywami i chili

Smażona kaczka z warzywami i chili

Smażona kaczka z warzywami i chili to pikantne danie z kaczki i warzyw, którego przygotowanie zajmie niewiele czasu. Ze względu na jej pikantność podawać z ryżem jaśminowym i orzeźwiającym, świeżym ogórkiem.

Wołowina curry madras

Wołowina curry madras (długo gotowana)

Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu “świętych krów”. Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu – odpowiednio skracając czas gotowania.

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Ketjap manis

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy <a href=”http://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-sojowy-slodki-ketjap-manis-a-merk-250ml/” target=”_blank”>Ketjap Manis </a> jest też dostępny w naszym sklepie.

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe)

Cebulowe Bhaji (indyjskie placki cebulowe) to rodzaj indyjskich wegetariańskich smażonych placków, jadanych jako dodatek do dań lub solo jako przekąska. Bahji cebulowe podaje się często w restauracjach jako przekąskę przed daniem głównym. Bhaji cebulowe możemy wykonać w wersji pikantnej z chili lub łagodnej ze słodka papryką.

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.