Przejdź do treści

czosnku

Indyjskie curry z krewetek i mango

Indyjskie curry z krewetek i mango

Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati indyjskim pieczywem. Danie można wykonać na mleku kokosowym lub w wersji niskokalorycznej na wodzie.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to pyszny, lekko pikantny marchewkowy krem przygotowany na bazie mleka kokosowego. Marchewki nadają daniu znajomy słodkawy smak, który znakomicie uzupełnia kwaśna limonka i pikantne przyprawy. Zastosowanie mleka kokosowego oraz makaronu sojowego nadaje zupie pożywności, dzięki czemu może być zaserwowana jako niewielki samodzielny posiłek.

Zupa marchewkowa z makaronem sojowym po tajsku to danie bezmięsne, aby uzyskać wersję w pełni wegetariańską/wegańską należy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym. Danie jest smaczne i pożywne a dodatkowo, zastosowane tajskie przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające trawienie.

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ryba w sosie z mleka kokosowego

Ryba w sosie z mleka kokosowego

Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Mule w zielonym curry

Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)

Mule w zielonym curry to klasycznie wykonane tajskie curry, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Owoce morza w głębokim sosie z mleka kokosowego, zieloną pastą curry, sosem rybnym i cukrem palmowym. Serwowane ze sporą ilością świeżej kolendry. Potrawa lekko pikantna (choć ostrość można regulować wg, gustu) w gęstym kokosowym sosie o niepowtarzalnym aromacie tajskich przypraw i idealnie zbalansowanym słodko-słonym smaku. Idealnie smakują z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.

Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.

Indonezyjska zupa Soto

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU
Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).

Congee po tajsku

Congee po tajsku (by M. Klimczak)

Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.

Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta “kleikowych koneserów”:)

Sałatka z dyni z sosem miso

Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.