Przepis na Ryba w sosie z mleka kokosowego

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryba w sosie z mleczka kokosowego
Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.

INDYJSKIE PRZYPRAWY

Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 600 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (dorsz, miruna)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sypkie przyprawy:
Pozostałe składniki:
Do posypania:
  • 4 łyżki posiekanej dymki (szczypior)
  • 1 łyżka listków kolendry
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 600 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (dorsz, miruna)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sypkie przyprawy:
Pozostałe składniki:
Do posypania:
  • 4 łyżki posiekanej dymki (szczypior)
  • 1 łyżka listków kolendry
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Filet rybny pokroić w dużą kostkę (ok. 2x2 cm).
    Ryba w sosie z mleka kokosowego
  2. Na woku lub patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut mieszając.
  3. Dodać czosnek i po minucie smażenia wrzucić sypkie przyprawy, wymieszać.
  4. Dodać mleko kokosowe, sól i sok z limonki.
    Ryba w sosie z mleka kokosowego
  5. Dodać pociętą rybę. Przykryć pokrywką wok, zmniejszyć płomień i dusić 8-10 minut.
    Ryba w sosie z mleka kokosowego
  6. Spróbować, doprawić ewentualnie wg. gustu solą i sokiem z limonki
  7. Danie posypać szczypiorem i świeżą kolendrą. Podawać w dodatkiem ryżu basmati.
    Ryba w sosie z mleka kokosowego
Udostępnij ten przepis

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.