Przepis na Ryba w sosie z mleka kokosowego
Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.
INDYJSKIE PRZYPRAWY
Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 600 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (dorsz, miruna)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sypkie przyprawy:
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki garam masala
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
Pozostałe składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z limonki
Do posypania:
- 4 łyżki posiekanej dymki (szczypior)
- 1 łyżka listków kolendry
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sypkie przyprawy:
Pozostałe składniki:
Do posypania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Na woku lub patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut mieszając.
- Dodać czosnek i po minucie smażenia wrzucić sypkie przyprawy, wymieszać.
- Spróbować, doprawić ewentualnie wg. gustu solą i sokiem z limonki
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
W którym kroku należy dodać rybę?
W kroku piątym 🙂
Tak niestety rybka umknęła z przepisu. Już dodana, rzeczywiście w kroku piątym.
Dodaj komentarz