Przejdź do treści

jajka

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju “Filhos” a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku “Hiryozu” oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage to popularna japońska potrawa domowa. Marynowane kawałki kurczaka smaży się w kukurydzianej panierce i podaje z sosem cebulowo sojowym. Można ją zjeść na ciepło z gotowanym japońskim ryżem, ale zazwyczaj jada się ją na zimno jako japoński lunch (Bento).

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.

Rosół z jajkiem po chińsku

Rosół z jajkiem po chińsku

Rosół z jajkiem po chińsku to smaczna i bardzo łatwa do wykonania zupa rosołowa z jajkiem. Najlepiej jest wykonać ją z wcześniej wykonanego wywaru mięsno-warzywnego, w wersji ekspres możemy użyć chińskiego kurczaka w proszku.

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym to pyszny japoński deser, idealny na zakończenie posiłku. Ponieważ podawany jest na zimno, można przygotować go nieco wcześniej i schłodzić w lodówce. Do polania tamago można użyć innych zmiksowanych owoców, dobrze aby miały lekko kwaśny smak dla skontrastowania słodkości masy orzechowej. Przygotowana porcja wystarczy na 4 małe lub 2 bardzo duże desery.

Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Można je zaserwować z ryżem jaśminowym.