Przejdź do treści

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym
Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym to pyszny japoński deser, idealny na zakończenie posiłku. Ponieważ podawany jest na zimno, można przygotować go nieco wcześniej i schłodzić w lodówce. Do polania tamago można użyć innych zmiksowanych owoców, dobrze aby miały lekko kwaśny smak dla skontrastowania słodkości masy orzechowej. Przygotowana porcja wystarczy na 4 małe lub 2 bardzo duże desery.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. bananów obrane
Masa jajeczna:
Masa orzechowa:
  • 3 łyżki masła orzechowego np. typu Nutella
  • 1/2 łyżki miodu
Sos truskawkowy
  • 10 szt. truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
Przybory kuchenne:
  • patelnia do tamago
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. bananów obrane
Masa jajeczna:
Masa orzechowa:
  • 3 łyżki masła orzechowego np. typu Nutella
  • 1/2 łyżki miodu
Sos truskawkowy
  • 10 szt. truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
Przybory kuchenne:
  • patelnia do tamago
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować masę orzechową: masło orzechowe i miód bardzo lekko podgrzać w małym rondelku, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do przestygnięcia.
  2. Przygotować sos truskawkowy: zmiksować truskawki z cukrem pudrem.
  3. Przygotować masę jajeczną: jajka wbić do miski, dodać sake, mirin, olej sezamowy i wymieszać pałeczkami tak aby nie wprowadzać powietrza do masy jajecznej.
  4. Prostokątną patelnię do tamago rozgrzać do niewielkiej temperatury i wlać łyżkę oleju. Po rozgrzaniu przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub zlać nadmiar oleju do filiżanki.
  5. Wlać połowę masy jajecznej i rozprowadzić ją równomiernie po patelni. Po minucie zdjąć omlet przerzucając go na drewnianą deskę do krojenia (wysmażoną stroną do góry). Posmarować wysmażoną stronę masą orzechową, położyć banana i zrolować.
  6. Położyć rolkę na patelni i zrumienić jej boki przyciskając lekko drewnianą łopatką.
  7. Zdjąć omlet z patelni na deskę i pozostawić do wystygnięcia.
  8. W ten sam sposób wykonać następne tamago.
  9. Każdą z rolek pokroić na 8 równych kawałków (jeżeli serwujemy ten deser na 4 osoby lepiej pociąć każda rolkę w 12 części)
  10. Na koniec polać sosem truskawkowym.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *