Przejdź do treści

miodu

Kochujang (gochujang) koreańska pasta z chilli i soi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 3 oceny

Kochujang to pikantna pasta ze sfermentowanej soi i ostrej papryki. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej stosowany do sosów, marynat itp. Przepis ten bazuje na podanym na stronie hannaone.com. Substytut wychodzi w smaku bardzo podobnie do oryginalnej pasty, która w Polsce jest ciężko osiągalna i droga.

Kurczak po tajsku na słodko ostro aksamitny / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!

Krewetki po seczuańsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Bardzo smaczne i szybkie do wykonania danie (jedynie czas marynowania zajmuje trochę czasu). Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Satay (sataj)

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen

Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.