Przejdź do treści

octu ryżowego

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.

Wersja wege wymaga użycia buliony warzywnego.

Pikantno-kwaśna zupa z tofu

Pikantno-kwaśna zupa z tofu to łatwa i szybka do przygotowania zupa warzywna z tofu o smaku ostro-kwaśnym. Wersja wege wymaga użycia wywaru warzywnego.

Krewetki chilli z czosnkiem

Krewetki chilli z czosnkiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 16 ocen

Krewetki chilli z czosnkiem to pyszne, średnio pikantne krewetki, które doskonale smakują z makaronem lub ryżem i sałatką. Świetnie danie od naszego użytkownika, wszystkie 16 osób, które oceniło tą potrawę przyznało jej najwyższą ocenę 5.

Chiński street food

Chiński street food / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen

Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.

Tempura z krewetek

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.