Przejdź do treści

Pikantno-kwaśna zupa z tofu

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantno-kwaśna zupa z tofu
Pikantno-kwaśna zupa z tofu to łatwa i szybka do przygotowania zupa warzywna z tofu o smaku ostro-kwaśnym. Wersja wege wymaga użycia wywaru warzywnego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron sojowy włożyć do większej miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 3 minutach odcedzić i odstawić.
  2. Grzyby mun i shitake namoczyć 20 min (lub w wersji ekspres gotować 5-7 min) i pociąć w paski.
  3. W dużym garnku zagrzać wywar warzywny (lub drobiowy), dodać pocięte grzyby, kapustę pekińską, pora i papryczkę chili, gotować 5 minut.
  4. W małej miseczce wymieszać sos chili z niewielką ilością wywaru i wlać do zupy.
  5. Delikatnie dodać pokrojone tofu, doprawić całość olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz chińską przyprawą 5 smaków.
  6. Do czterech miseczkach włożyć porcję makaronu sojowego, zalać gorącą zupą a na koniec posypać pokrojoną dymką
    Wersja wege wymaga użycia buliony warzywnego.
Udostępnij ten przepis