Przepis na Pikantno-kwaśna zupa z tofu
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru warzywnego
- 100 g makaronu sojowego
- 1/2 paczki tofu zwartego pokrojonego w paski
- 1/4 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 5 cm pora biała część, pokrojona w cienkie krążki
- 3 szt. grzybów mun namoczone i pocięte w cienkie paski
- 3 szt. grzybów shitake namoczone i pocięte w cienkie paski
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 szt. papryczki chili posiekana , bez pestek
- garstka cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w ukośne kawałki
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Makaron sojowy włożyć do większej miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 3 minutach odcedzić i odstawić.
- Grzyby mun i shitake namoczyć 20 min (lub w wersji ekspres gotować 5-7 min) i pociąć w paski.
- W dużym garnku zagrzać wywar warzywny (lub drobiowy), dodać pocięte grzyby, kapustę pekińską, pora i papryczkę chili, gotować 5 minut.
- W małej miseczce wymieszać sos chili z niewielką ilością wywaru i wlać do zupy.
- Delikatnie dodać pokrojone tofu, doprawić całość olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz chińską przyprawą 5 smaków.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Komentarze
Pyszna i pożywna zupa, szczególnie na deszczowe dni. Szybka i łatwa w przygotowaniu 🙂
Dodaj komentarz