Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru warzywnego
- 100 g makaronu sojowego
- 1/2 paczki tofu zwartego pokrojonego w paski
- 1/4 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 5 cm pora biała część, pokrojona w cienkie krążki
- 3 szt. grzybów mun namoczone i pocięte w cienkie paski
- 3 szt. grzybów shitake namoczone i pocięte w cienkie paski
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 szt. papryczki chili posiekana , bez pestek
- garstka cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w ukośne kawałki
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Makaron sojowy włożyć do większej miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 3 minutach odcedzić i odstawić.
- Grzyby mun i shitake namoczyć 20 min (lub w wersji ekspres gotować 5-7 min) i pociąć w paski.
- W dużym garnku zagrzać wywar warzywny (lub drobiowy), dodać pocięte grzyby, kapustę pekińską, pora i papryczkę chili, gotować 5 minut.
- W małej miseczce wymieszać sos chili z niewielką ilością wywaru i wlać do zupy.
- Delikatnie dodać pokrojone tofu, doprawić całość olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz chińską przyprawą 5 smaków.
Udostępnij ten przepis