Przejdź do treści

Sałatka z białej rzodkwi i marchewki (dodatek do sushi)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka z białej rzodkwi i marchewki (dodatek do sushi)
Sałatka z białej rzodkwi i marchewki to doskonały dodatek do wszelkich rodzajów sushi, a także innych dań japońskich. Sałatkę tą można także z powodzeniem podać jako jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego (orientalnego) posiłku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 cm białej rzodkwi
  • 1 szt. marchewki grubej
  • 1/2 łyżeczki soli
Marynata:
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 10 cm białej rzodkwi
  • 1 szt. marchewki grubej
  • 1/2 łyżeczki soli
Marynata:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rzodkiew i marchew obrać następnie pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie, prawie przeźroczyste plasterki.
    Sałatka z białej rzodkwi i marchewki
  2. Przesypać warzywa solą, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  3. Po tym czasie odsączyć dokładnie na sicie z powstałego płynu.
  4. Do niewielkiej miseczki wsypać cukier i wlać ocet ryżowy. Mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie wlać olej sezamowy.
  5. ak zrobioną marynatą zalać rzodkiew i marchew. Wymieszać i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
  6. Przed podaniem lekko odsączyć z płynu i posypać uprażonym sezamem.
    Sałatka z białej rzodkwi i marchewki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *