Przejdź do treści

oleju sezamowego

Satay (sataj)

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen

Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Kim-Chi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Podobno każda koreańska rodzina ma swój przepis na kim chi – ale Polacy nie gęsi… Ten przepis to moja kompilacja kilku przepisów znalezionych w sieci, wypróbowana i doceniona już kilkakrotnie 🙂

Kurczak w sosie grzybowym / Przepis internauty

Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun – inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.

Kurczak chop suey / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Spotkałam się już z niezwykle różnymi przepisami, które miały w nazwie człon chop suey :)) każdy inny – przedstawiam mój ulubiony:)) potrawę robię również z cukinią:) Wspaniale smakują także warzywa przyrządzone w taki sposób:))) Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.

Gulasz warzywny z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.