Przejdź do treści

orzeszków ziemnych

Pikantny kalafior stir-fry

Pikantny kalafior stir-fry

Pikantny kalafior stir-fry to błyskawiczne wegetariańskie danie z woka. Danie stir-fry w czystej postaci: kalafior z czosnkiem i imbirem przesmażony na minimalnej ilości oleju z dodatkiem smacznego pikantnego, słono-kwaśnego sosu.  Pikantny kalafior stir-fry może być serwowany jako wegetariańskie danie główne podawane z gotowanym ryżem jaśminowym jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro to wykonana na woku chińska przystawka. Gruby, falisty makaron mie z dodatkiem orzeszków ziemnych doprawiony na ostro pastą chili. Nudle z orzeszkami na ostro podajemy jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku, jako przystawkę lub samodzielnie na przekąskę. Danie w pełni wegetariańskie / wegańskie.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po koreańsku

Makaron po koreańsku (by M. Kilmczak)

Makaron po koreańsku to super proste w przygotowaniu i bardzo smaczne wegetariańskie danie. Zadaniem kucharza jest tylko ugotować makaron mie i wymieszać ze składnikami sosu. Jest to średnio pikantna, lekka potrawa, które sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do łagodnego dania głównego. Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się gruby falowany makaron mie standardowy lub w wersji razowej.